Теорија

РНП-Ф о лењинистичком схватању патриотизма

»Да ли је осећање националног поноса страно нама, великим руским класно свесним пролетерима? Наравно да није! Волимо наш језик и земљу, а наш највећи труд је усмерен ка уздизању њених радних маса на свестан демократски и социјалистички живот… Испуњени смо осећањем поноса јер је руска нација такође створила револуционарну класу и такође показала човечанству велике примере борбе за слободу и за социјализам…«
Лењин

На Балкану се појомови национализма и патриотизма користе као синоними. Они који се диче својим „патриотизмом” најчешће су представници реакционарних идеологија.

Шта је патриотизам и да ли се разликује од национализма?

Патриотизам је љубав према домовини, укратко. Дакле, патриотизам је осећанје, а пре свега осећанје љубави и поноса на културне и историјске тековине земље и народа из које се потче. Ту љубав доживљава на себи сопствен, личан начин.  Оно шта  је свима заједничко је љубав према својој земљи ослобођена личног интереса.

Национализам је, са друге стране, скуп идеја чији је циљ представљање интереса буржоазије као интереса читавог народа. Те идеје често мењају свој карактер у складу са историјским околностима, те економским и политичким интересима буржоазије које те околности налажу. Заједничко тим идејама је  национална искључивост, реакционарност, а у случају шовинистичког национализма и низ предрасуда на којим се темеље националне поделе, угњетавање и израбљивање. Неретко, национализам присваја патриотизам, и поистовећује се са њим да би своје реакционарне идеје и уске класне интересе буржоазије сакрио иза осећања дужности према домовини. Патриотизам буржоазије се завршава тамо где се завршава и профит. За профит, буржоазија ће бити спремна да прода не само своје идеје већ и сам народ.

Национална мржња на којој се национализам најчешће темељи нема ништа заједничко са патриотизмом. Патриотизам подразумева поштовање према другима народима при чему осећање националног поноса представља анти-тезу националистичкој мржњи и ароганцији. У том смислу, патриотизам не сме спутавати солидарност са радним народима других нација, као ни признање права на једнакост, слободу и независност. Зашто?  Патриотизам значи јачање јединства међу народима у јачању отпора империјализму и завојевачима–разбијеност и мржња чине народе зависним од империјлизма и чини их подложне израбљивању без реалне снаге за одбрану. Патриотизам значи јачање јединства народа пред експлоататором, компрадорском буржоазијом и домаћом олигархијом–разједињеним народом се лако влада, а уместо да се бори против заједничког непријатеља, народ се бори међу собом. Патриотизам значи једноство народа у борби за праведно друштво, за интересе радног народа, а не за интересе шаке богаташа.

Оно шта је патриотизам за народ једне земље, то је интернационализам за пролтере различитих земаља. Пролетерски интернационализам је такође анти-теза национлизму који на прво место поставља међународну солидарност међу радницима, борбу радника за еманципацију и борбу против империјализма. Међутим, интернационализам не треба мешати са космополитизмом јер космополитизам негира патриотизам и љубав према сопственој земљи, култури и историји, те је подређује „грађанству света”. Космополитизам негира право на независност и заговара политику асимилације народа–асимилације са великим империјалистичким силама.

РНП-Ф је патриотска организација. РНП-Ф види спрегу народа Србије, његово јединство у борби против израбљивача, бахатих газди и корумпираних политичара, као једини могући начин да се победи беда, како економска тако и морална и људска. Сваки удар на националне мањине, на припаднике других вероисповести и боје коже је удар на интересе целог радног народа који спречава његово организовање и отпор, а чини победу постојећег стања, његово продужење у недоглед–представља победу оних којима није у интересу да се то стање промени.

РНП-Ф је интернационалистичка организација. РНП-Ф види спрегу народа Балкана, његово јединство у борби против империјализма и њених колаборациониста као једини могући начин за истинско национално ослобођење. Сваки удар на братске народе је удар на интересе свих народа Балкана који их држи у зависности од светске финансијске олигархије и монопола, а чини победу империјалиста који пуни џепове на рачун наше беде.

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 %

Podržite nas!

Ako vam se dopada stranica i želite da nas pratite, molimo kliknite na dugme.