Teorija

RNP-F o lenjinističkom shvatanju patriotizma

»Da li je osećanje nacionalnog ponosa strano nama, velikim ruskim klasno svesnim proleterima? Naravno da nije! Volimo naš jezik i zemlju, a naš najveći trud je usmeren ka uzdizanju njenih radnih masa na svestan demokratski i socijalistički život… Ispunjeni smo osećanjem ponosa jer je ruska nacija takođe stvorila revolucionarnu klasu i takođe pokazala čovečanstvu velike primere borbe za slobodu i za socijalizam…«
Lenjin

Na Balkanu se pojomovi nacionalizma i patriotizma koriste kao sinonimi. Oni koji se diče svojim „patriotizmom” najčešće su predstavnici reakcionarnih ideologija.

Šta je patriotizam i da li se razlikuje od nacionalizma?

Patriotizam je ljubav prema domovini, ukratko. Dakle, patriotizam je osećanje, a pre svega osećanje ljubavi i ponosa na kulturne i istorijske tekovine zemlje i naroda iz koje se potče. Tu ljubav doživljava na sebi sopstven, ličan način.  Ono šta  je svima zajedničko je ljubav prema svojoj zemlji oslobođena ličnog interesa.

Nacionalizam je, sa druge strane, skup ideja čiji je cilj predstavljanje interesa buržoazije kao interesa čitavog naroda. Te ideje često menjaju svoj karakter u skladu sa istorijskim okolnostima, te ekonomskim i političkim interesima buržoazije koje te okolnosti nalažu. Zajedničko tim idejama je  nacionalna isključivost, reakcionarnost, a u slučaju šovinističkog nacionalizma i niz predrasuda na kojim se temelje nacionalne podele, ugnjetavanje i izrabljivanje. Neretko, nacionalizam prisvaja patriotizam, i poistovećuje se sa njim da bi svoje reakcionarne ideje i uske klasne interese buržoazije sakrio iza osećanja dužnosti prema domovini. Patriotizam buržoazije se završava tamo gde se završava i profit. Za profit, buržoazija će biti spremna da proda ne samo svoje ideje već i sam narod.

Nacionalna mržnja na kojoj se nacionalizam najčešće temelji nema ništa zajedničko sa patriotizmom. Patriotizam podrazumeva poštovanje prema drugima narodima pri čemu osećanje nacionalnog ponosa predstavlja anti-tezu nacionalističkoj mržnji i aroganciji. U tom smislu, patriotizam ne sme sputavati solidarnost sa radnim narodima drugih nacija, kao ni priznanje prava na jednakost, slobodu i nezavisnost. Zašto?  Patriotizam znači jačanje jedinstva među narodima u jačanju otpora imperijalizmu i zavojevačima–razbijenost i mržnja čine narode zavisnim od imperijlizma i čini ih podložne izrabljivanju bez realne snage za odbranu. Patriotizam znači jačanje jedinstva naroda pred eksploatatorom, kompradorskom buržoazijom i domaćom oligarhijom–razjedinjenim narodom se lako vlada, a umesto da se bori protiv zajedničkog neprijatelja, narod se bori među sobom. Patriotizam znači jednostvo naroda u borbi za pravedno društvo, za interese radnog naroda, a ne za interese šake bogataša.

Ono šta je patriotizam za narod jedne zemlje, to je internacionalizam za proltere različitih zemalja. Proleterski internacionalizam je takođe anti-teza nacionlizmu koji na prvo mesto postavlja međunarodnu solidarnost među radnicima, borbu radnika za emancipaciju i borbu protiv imperijalizma. Međutim, internacionalizam ne treba mešati sa kosmopolitizmom jer kosmopolitizam negira patriotizam i ljubav prema sopstvenoj zemlji, kulturi i istoriji, te je podređuje „građanstvu sveta”. Kosmopolitizam negira pravo na nezavisnost i zagovara politiku asimilacije naroda–asimilacije sa velikim imperijalističkim silama.

RNP-F je patriotska organizacija. RNP-F vidi spregu naroda Srbije, njegovo jedinstvo u borbi protiv izrabljivača, bahatih gazdi i korumpiranih političara, kao jedini mogući način da se pobedi beda, kako ekonomska tako i moralna i ljudska. Svaki udar na nacionalne manjine, na pripadnike drugih veroispovesti i boje kože je udar na interese celog radnog naroda koji sprečava njegovo organizovanje i otpor, a čini pobedu postojećeg stanja, njegovo produženje u nedogled–predstavlja pobedu onih kojima nije u interesu da se to stanje promeni.

RNP-F je internacionalistička organizacija. RNP-F vidi spregu naroda Balkana, njegovo jedinstvo u borbi protiv imperijalizma i njenih kolaboracionista kao jedini mogući način za istinsko nacionalno oslobođenje. Svaki udar na bratske narode je udar na interese svih naroda Balkana koji ih drži u zavisnosti od svetske finansijske oligarhije i monopola, a čini pobedu imperijalista koji puni džepove na račun naše bede.

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 %

Podržite nas!

Ako vam se dopada stranica i želite da nas pratite, molimo kliknite na dugme.