Saopštenja

U sećanje na Donalda Klilenda

Malo je teorija koje mogu da pariraju marksizmu-lenjinizmu u analizi klasnih odnosa, a još manje je onih koje mogu na marksizam-lenjinizam da se nadograde i formiraju kompletan okvir za razumevanje sveta u kojem živimo, njegove strukture, procesa i međudržavnih odnosa. Jedan od takvih paradigmi je analiza svet-sistema koja je od svog nastanka imala silovit antiimperijalistički karakter i težnju da borbu za socijalizam uzdigne iznad nacionalnih granica. Nažalost, raspadom socijalističkog bloka, analiza svet-sistema gubi na svojoj oštrini, a njeni najistaknutiji predstavnici završavaju na marginama političkih tendencija.

Nova kriza i zaoštravanje imperijalističkih protivrečnosti pokrenuli su novi talas interesovanja za analizu svet-sistema, a samim tim i povratak njenoj radikalnoj antiimperijalističkoj interpretaciji. Na čelo ovog povratka su stali Donald Klilend i Vilma Danavej uspostavljanjem novih teorijskih perspektiva, a prvenstveno teorije odliva suficita, koji ostavlja ogoljenim mehanizme neoliberalne eksploatacije. Zahvaljujući sveobuhvatnosti njihovog pristupa analizi svet-sistema, stvorili su moćno oruđe analize međunarodnih odnosa, tokova kapitala, a pre svega grabljenja vrednosti kroz rodnu, etničku i rasnu diskriminaciju, koja se prenosi kroz monopolističku poziciju kapitala.

Dana 22. aprila 2021. godine, Donald Klilend je preminuo i ušao u legendu zajedno sa utemeljivačima analize svet-sistema, Imanuelom Valerstajnom, Samirom Aminom, Đovanijem Arigijem i Andre Gunder Frankom. Njegovo ime će živeti kroz njegovo delo, a mi smo uvereni da će ono naći novi život kroz praksu antiimperijalističkog pokreta. Naša politička misao je smrću Donalda Klilenda pretrpela veliki udar, ali smo sigurni da ćemo doprineti njenom širenju i razvoju. Želimo da zahvalimo Vilmi Danavej na radu da objavi i razvije intelektualnu zaostavštinu profesora Klilenda.

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 %

Podržite nas!

Ako vam se dopada stranica i želite da nas pratite, molimo kliknite na dugme.