Vesti

Tramp: Dok sam vladao zamalo da preuzmemo Venecuelu, a sada iz nje uvozimo naftu! (VIDEO)

Bivši američki predsednik Donald Tramp održao je govor u kome se pohvalio kako je želeo da „preuzme” Venecuelu i da eksploatiše njene ogromne rezerve nafte. Tramp je izneo ove primedbe 10. juna, tokom govora na konvenciji koju je organizovala Republikanska partija Severne Karoline. 

„Kada sam odlazio s vlasti, Venecuela je bila pred kolapsom. Mi bismo je preuzeli; došli bismo do sve te nafte; bila bi nam u komšiluku. A, sada kupujemo naftu iz Venecuele i činimo diktatora veoma bogatim. Možete li da verujete? Niko ne može“!1

Vlada SAD je 2019. pokušala da izvede puč  u Venecueli. Trampova administracija imenovala je tada nepoznatog desničarskog političara Huana Gvida za navodnog „privremenog predsednika“ ove države, uprkos činjenici da nikada nije učestvovao na predsedničkim izborima.

Ne zadugo posle toga, u intervjuu za Foks Njuz (Fox News) januara 2020., Tramp se pohvalio da je ostavio trupe u Siriji samo da bi „uzeo naftu“.

„I, onda za mene kažu: ‘Ostavio je trupe u Siriji’. A, znate šta sam uradio? Ostavio sam trupe u Siriji da uzmu naftu. Uzeo sam naftu. Jedine trupe koje sam ostavio su one koje uzimaju naftu“.2

Venecuela ima najveće rezerve nafte na svetu – iako je njena nafta veoma teška, i da bi se koristila mora da se meša sa lakšom sirovom naftom ili razblaživačima, koje zemlja često nije u stanju da uveze zbog nelegalnih, jednostranih američkih sankcija.

Ministarstvo spoljnih poslova Venecuele oštro je reagovalo na izjavu Donalda Trampa, saopštivši da imperijalisti i njihove desničarske sluge nikada neće uspeti da ukradu venecuelanske resurse.

 


  1. https://geopoliticaleconomy.com/2023/06/12/trump-venezuela-oil-coup/  

  2. https://twitter.com/BenjaminNorton/status/1641789033415155713  

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

More in:Вести

0 %

Podržite nas!

Ako vam se dopada stranica i želite da nas pratite, molimo kliknite na dugme.