Vesti

Srbija opet podržala antirusku rezoluciju; Žiofre: Srbija je uz EU, ne Rusiju!

Srbija nastavlja da se svrstava uz EU i zapadni blok po mnogim diplomatskim i političkim pitanjima, a nakon što je više puta podržala antiruske rezolucije u UN, saučestvovala u izbacivanju Rusije iz Saveta za ljudska prava i uskladila svoju politiku sa EU po pitanju ukidanja bezviznog režima državama koje nisu priznale Kosovo1, sada je glasala i za UN rezoluciju o povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine, a pridružila se i sankcijama protiv DR Konga2.

Šef delegacije EU, Žiofre, momentalno je podržao potez Srbije3, a prethodnih dana je naglasio da je Srbija uz Evropsku Uniju, demantujući prozapadni narativ da je Srbija „poslednji ruski saveznik“ u Evropi:

„Srbija se svrstala sa Evropskom unijom prilikom brojnih važnih situacija, kao što je glasanje u Generalnoj skupštini UN kada je podržala međunarodnu zajednicu i teritorijalni integritet Ukrajine i osudila rusku agresiju na Ukrajinu. Imamo očekivanje da će to da ode i dalje od toga i da će Srbija da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU.“4

U ponedeljak se predsednik Srbije sastaje sa delegacijama EU i tzv. Kosova radi razgovora o francusko-nemačkog predlogu, a opozicioni mediji najavljuju da je prihvatanje predloga sve izglednije5.


  1. https://rnp-f.org/2022/12/11/srbija-apsolutno-poslusna-ukida-bezvizni-rezim-sa-iranom-kubom-i-drugim-drzavama-koje-nisu-priznale-kosovo/  

  2. https://n1info.rs/vesti/srbija-se-pridruzila-sankcijama-protiv-dr-konga/  

  3. https://www.danas.rs/vesti/politika/ziofre-pozdravio-glasanje-srbije-u-un-pozvao-beograd-da-bude-uz-eu/  

  4. https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/5129356/ziofre-eu-srbija-uskladjivanje-.html  

  5. https://n1info.rs/vesti/visoki-zvanicnik-eu-stizu-signali-sa-obe-strane-da-ce-predlog-biti-prihvacen/  

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

More in:Вести

0 %

Podržite nas!

Ako vam se dopada stranica i želite da nas pratite, molimo kliknite na dugme.