Istorija

Gde je ideološki završio crnački nacionalistički lider Malkolm Eks?

Sigurno ste se nekada zapitali u kom je ideološkom okviru završio afroamerički nacionalistički lider Malkolm X?! Da bismo na to pitanje odgovorili, preveli smo njegove poslednje izjave i dodali komentar od strane FBI iz zapisnika o njegovim aktivnostima.

Foto: Merit Publishers

Kakav politički sistem želi Malkolm X?

Fleksibilan sam po tom pitanju. Kao što već rekoh, sve zemlje koje se danas oslobađaju lanaca kolonijalizma, okreću se socijalizmu. Ne mislim da je to slučajnost. Većina zemalja koje su bile kolonijalne zemlje su kapitalističke, i poslednji takav bastion je Amerika. Stoga je nemoguće za belog čoveka danas da veruje u kapitalizam, a da ne veruje u rasizam. Ne možete imati kapitalizam bez rasizma. A, ako naletite na osobu bez rasizma i uđete sa njom u konverzaciju, uvidećete da je socijalista ili je njena politička filozofija socijalistička.

Šta je vaše mišljenje o aktuelnoj borbi između kapitalizma i socijalizma?

Nemoguće je da kapitalizam opstane, prvenstveno što kapitalistički sistem zahteva nečiju krv da sisa. Kapitalizam je nekada bio kao orao, a sada se pretvara u lešinara. Bio je dovoljno jak da sisa krv kome god poželi, bili oni jaki ili ne. Sada je postao kukavički i može samo da sisa krv slabašnih zemalja. Što se nacije sveta više oslobađaju, to kapitalizam ima manje žrtava, manje krvi da sisa, i postaje sve slabiji. Samo je pitanje vremena pre nego što se uruši.

Primer Kine:

Narod Kine se umorio od ugnjetača i ustao protiv njih. Nisu ustali nenasilno. Lako je reći da su šanse bile protiv njih jer je njih 11 započelo borbu, i tih 11 danas kontroliše 800 miliona. Ugnjetači uvek ubeđuju ugnjetene da su šanse protiv njih.

To su rekli i Kastru dok je bio u planinama Kube. Danas sedi u Havani, i sva moć koju ova zemlja (SAD) ima ne može da ga skine. To su rekli i Alžircima. Ali, vreme i istina su na strani ugnjetenih. To je sve što vam treba.

Videćete terorizam koji će vas zastrašiti, a ako ne verujete da ćete ga videti, onda ne vidite istorijski razvoj svega što se danas odvija u svetu. Zašto ćete ga videti? Zato što će ljudi najzad shvatiti da je nemoguće da kokoška snese pačje jaje, odnosno da sistem u ovoj zemlji može da proizvede slobodu za Afroamerikance. A, ako kokoška ipak snese pačje jaje, biće to revolucionarna kokoška.

Foto: FBI

Bonus info:

Nakon intenzivnog praćenja i prisluškivanja, u zapisniku FBI iz decembra 1960. stoji sledeće: „Tvrdi da je razgovarao sa Fidelom Kastrom u hotelu Tereza u Harlemu. Govori da će američka revolucija započeti u Harlemu i izražava divljenje prema Lenjinu i Staljinu. Predviđa da će se Afrikanci (Afroamerikanci) osloboditi uz pomoć Ruske (Sovjetske) armije.“

 

 

 

Izvor: Two Speeches by Malcolm X; FBI Records: The Vault — Malcolm Little (Malcolm X)
Prevod: RNP-F

 

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 %

Podržite nas!

Ako vam se dopada stranica i želite da nas pratite, molimo kliknite na dugme.