Istorija

Mumia Abu-Džamal iz ćelije smrti: „SAD napolje iz Jugoslavije!“

Dok smrtonosna kiša visokotehnoloških bombi pada na Jugoslaviju, kiša propagande pada na Amerikance – medijske manipulacije lažima osmišljene da primoraju građane u podržavanje oštrih vojnih mera protiv suverene nacije, u ime zaštite ljudskih prava.

NATO je samo pokriće za američke “interese”, a bombardovanje Jugoslavije je samo globalna demonstracija brutalnosti američke imperije. Demonstracija? Monstruozno atomsko bombardovanje Japana, nakon što je praktično poražen u Drugom svetskom ratu, nije bilo vojna nužda, već politička, koja je bila dizajnirana da demonstrira Sovjetima da su SAD bile i da će uvek biti gazda. To je bila masovna, smrtonosna demonstracija.

Tako se tokom bombardovanja Jugoslavije tretiraju Srbi – kao rekviziti za demonstraciju moći imperije.

Razmotrimo tvrdnje da su Sjedinjene Države zabrinute za “ljudska prava” ili za “prava etničkih manjina”, kao što korporativni mediji tvrde. Šta je sa najvećom američkom nacionalnom manjinom – Afroamerikancima? Respektabilna organizacija Amnesti International, preko svog generalnog sekretara Pjera Sana, ukazala je samo nekoliko dana pre bombardovanja da su “kršenja ljudskih prava u SAD konstantna, široko rasprostranjena i nesrazmerno uperena na rasne ili etničke manjine”. San je kritikovao nasilje i policijska ubistva u Sjedinjenim Državama.

Dalje, na međunarodnom nivou, da vidimo kako Sjedinjene Države odgovaraju na “oslobodilačke pokrete” potlačenih. Kada su borci za oslobođenje u Portoriku počeli da podižu glas, SAD nisu podržavale ovu “etničku manjinu”, nego su je razbijale, zatvarale i utišavale.

Razmislite o slučaju Palestinaca, Istočnog Timora, kolumbijskih pobunjenika – koga su Sjedinjene Države dosledno podržavale, potlačene ili vlade naoružane od strane SAD?

Ne radi se o “ljudskim pravima”, ne radi se o “etničkim manjinama” i ne radi se ni o kakvom “genocidu”. Radi se o uspostavljanju svetske dominacije, da se zna ko je “gazda” u narednom veku. Reč je o stavljanju Rusije na svoje mesto. Radi se o tome da se Evropska unija drži pod palcem Vol Strita.

Bombardovanje Srbije je odjek bombardovanja još tri zemlje u proteklih šest meseci – Iraka, Sudana i Avganistana. I upravo iz istog razloga – pokazati da se to može uraditi bez obzira na “međunarodno pravo”. Da bi se širio teror po svetu, kako bi američki kapital ustanovio ono što je bivši predsednik Džordž Buš pokušao da ostvari, ali nije uspeo: novi svetski poredak.

Par dana pre bombardovanja, NATO je primio Poljsku, Mađarsku i bivšu Čehoslovačku (Češku) u svoje redove, čime je praktično izolovao Rusiju. Samo Srbija i jugoslovenske republike (Crna Gora) su odbile da se pridruže NATO-u, a bombardovanje je njihova kazna.

Naš sjajni, cenjeni nacionalistički lider, Malkolm Eks, nas je učio da ispitamo istoriju. Ako pogledamo istoriju, bombardovanje Jugoslavije postaje jasno.

Imperije se održavaju, ne pameću, već bezobzirnim terorom. Tako je bilo u Rimu. Tako je u Sjedinjenim Državama. Briljantni revolucionar, doktor Hjui P. Njuton, osnivač Partije crnih pantera, objasnio je: “SAD više nisu nacija … Mi to zovemo imperijom … Imperija je nacionalna država koja se transformisala u silu koja kontroliše sve zemlje i ljude u svetu.” (1973)

Hjui je bio u pravu, a naš odgovor je i tada bio da se suprotstavimo imperiji. To moramo učiniti i sada.

Dole sa imperijalizmom! Zaustavite bombardovanje! NATO/SAD napolje iz Jugoslavije!

Mumia Abu-Jamal
The Internationalist, April/Maj 1999.

 

Preuzeto sa Princip Info1


  1. https://princip.info/2018/06/05/mumia-abu-dzamal-iz-celije-smrti-sad-napolje-iz-jugoslavije/  

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 %

Podržite nas!

Ako vam se dopada stranica i želite da nas pratite, molimo kliknite na dugme.