Kultura

Ljiljana Petrović-Buttler: „Dok je bio Tito, dok je bio komunizam, niko nije bio gladan“

Povodom Svetskog dana Roma donosimo vam izvod iz intervjua jedne od najvećih kafanskih zvezda narodne muzike Jugoslavije, pokojne Ljiljane Petrović-Buttler, koji je 2005. dala novinaru Đorđu Matiću. Pričali su o muzici, rasizmu, socijalizmu… Inače, Ljiljana je čistila klozete u Nemačkoj, gde su je pronašli članovi grupe Mostar sevdah reunion i ubedili da se vrati muzici, nakon čega je i BBC napravio o njoj dokumentarac.

Lj. P. – Ja sam Ljiljana Petrović-Buttler, zvezda ciganske muzike bivše Jugoslavije. I dokazala sam da posle petnaest godina pauze mogu da postignem i svetsku slavu. Dokazala sam da vredim nešto.

Đ. M. – Za razliku od većine kolega, išli ste u muzičku školu, svirate klavir.
Lj. P. – Da, završila sam srednju muzičku u Beogradu, u „Mokranjcu“.

Đ. M. – Jeste li bili jedina Romkinja tamo?
Lj. P. – Ne, bilo nas je dvoje ili troje. Ali mene su prvu izbacili, pojavljivala sam se samo na ispitima. Nisam imala kod kuće klavir i onda su mi dozvolili da vežbam u školi. I ja dođem i vežbam zabavnjake i džez muziku. Danas kad radim, sednem za klavir i pokažem harmonije svojim muzičarima.

Đ. M. – Koliko ste imali godina kad ste prvi put nastupili?
Lj. P. – Dvanaest godina. Zamenila sam majku koja se bila razbolela. Došla sam na raspust, a moj veliki učitelj Hazim Hanušić, muzičar iz Bijeljine i profesor muzike, svirao je u kafani jer je bilo više para nego u školi. Pitam: „Čika Hazime, je l’ mogu ja da probam?“ I uveče se spremim i odem da pevam. To je bio početak. Ja sam bila majka sa četrnaest godina, moj prvi muž imao je tada šesnaest. Igrala sam se s decom žmurke po podrumima i ujutro sam išla da rodim. Od trčanja mi pukao vodenjak.

Đ. M. – Kakvo je bilo to vreme, šezdesete i sedamdesete?
Lj. P. – Nismo gledali jedni druge kroz novac, bilo je baš srčano druženje. Dođem na televiziju, u studiju Nada Mamula i Zaim Imamović – i ja se smrznem. Kao, šta sad ja treba da pevam posle njih? Respekt. Mene su voleli glumci, posebno iz Ateljea 212. Pevala sam i Brani Crnčeviću, Dobrici Ćosiću, Danilu Kišu. Nekad se znalo ko je ko, bilo je poštovanja kod nas: ej, došao je on da me sluša – znači nešto vredim

Đ. M. – Kaže se obično da su, u muzičkom smislu, Romi „naši crnci“.
Lj. P. – Da, taj njihov džez, to su molitve, a ovo što Cigani pevaju su uspavanke deci. Kod nas nema kolevki, nego metnemo decu na kolena, ljuljamo ih i pevamo im. Ja sam imala svoj poseban način pevanja, nisam zavijala.

Đ. M. – Jeste li ikad ranije osetili rasizam?
Lj. P. – Da. Od mladosti. Jebali su mi majku cigansku hiljadu puta, počevši od kolega pa nadalje. Kao: „šta ova Ciganka radi na televiziji svaki dan?“ Uvek su Cigani bili nepoštovana nacija, a mi smo sami krivi za to, mi smo to dozvolili. Vidi: kad je došla Indira Gandi u Jugoslaviju, rekla je: „Druže Tito, red bi bio da mi daš moj narod.“ Pošto kažu da mi Cigani potičemo iz Indije. A on je rekao: „Ja u Jugoslaviji nemam Cigane, samo Jugoslovene“. Dok je bio Tito, dok je bio komunizam, niko nije bio gladan. Sirotinja je imala da se najede, imali smo svi godišnji odmor, i aute, i stan – niko nije bio na ulici. I zimovanje i letovanje. Dobro, jebeš to, ali najvažnije – niko nije bio gladan! A ljudi se danas ubijaju od gladi.

Đ. M. – Jeste li imali predosećaj da će se ovo dogoditi, da se nešto sprema?
Lj. P. – Da, još krajem osamdesetih. Zato sam i otišla. Prvi metak kad je opalio u Sloveniji, ja sam pokupila decu i nestala. Proradilo je u meni šesto čulo. Spremili smo se i došli ovde s jednom torbom. Ovo je Zapad koji gazi preko leševa. Rat je već bio počeo kad sam došla u Nemačku i nisam smela da se upustim da idem ovde u kafanu jer nisam znala ko me čeka. Sedeo je i Srbin i Hrvat i Slovenac. Onaj traži srpski, Hrvat će da me gađa čašom i obrnuto. Pogotovo što je večito naša raja najviše mrzela Cigane. Imala sam troje dece sa sobom i morala sam da preživim, morala sam da radim. Ja sam i klozete čistila. Imala sam cilj: ili ću da pobedim sebe i svoju želju i volju za pesmom ili smo svi propali. I nije me bilo sramota, pošteno sam radila.

Đ. M. – Sad opet snimate, svirate u najboljim koncertnim dvoranama u Evropi.
Lj. P. – Drago mi je, naravno, da sam ponovo uspela i da sam se dokazala. Dokazala sam da iako čovek ima šezdeset godina i sto dvadeset kila, iako nosi do zemlje haljinu, iako je bos, ako zna da peva može da bude slavan i popularan i u tim godinama. Mi mahom učestvujemo na džez festivalima. Dođu pravi džez pevači i dogodi se da na sceni, ja i moj bend, mi koji smo pomešali maler sa baksuzom – znači, ima i Bosna i ciganizam, a sve je otišlo u džez – mnogo bolje prođemo nego pravi džezeri. Kad smo svirali na džez festivalu u Hagu ove godine, treba da pevam koncert, a ne mogu da se presvučem, puna soba ljudi. A još uz to neki tip, brka, sve uz mene, gura se. Reko’: „Šta ‘oćeš bre ti?“ Zovem Dragog: „Ajde teraj ove crnce u pičku materinu. Hoću da se presvučem.“ Dolazi Dragi, šokir’o se. Pita me: „Zar ne znaš ko je ovo?!“ Reko’, nemam pojma, ali vidim ko da ‘oće nešto, a mator on, matora ja. Kaže Dragi: „Pa to je Karlos Santana.“ A ja kažem – ma ko mu jebe mater.

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 %

Podržite nas!

Ako vam se dopada stranica i želite da nas pratite, molimo kliknite na dugme.