Teorija

Antiimperijalni feminizam: Naše žene su žene od akcije!

Drugarica Teuraji Ropa (njeno ime u prevodu znači „Prolivena krv“), gerilka i sekretarka za ženska pitanja ZANU-a:

„Zajedničko svim našim ženama je želja da se oslobodi naša zemlja, jer znaju da se samo kroz oslobođenje mogu popraviti uslovi života žena u Zimbabveu. Sada smo u nepovoljnoj poziciji kao svi Zimbabveanci, jer smo eksploatisani od strane doseljeničkog režima podržavanog od strane imperijalizma. To znači nedostatak zemlje, niske nadnice, uslovi rada koji lome kičme, loši životni uslovi, neuhranjenost, nedostatak zdravstva, obrazovanja, itd; ali žene takođe pate i od tretiranja kao robe od strane muškaraca, što je problem žena u svim kapitalističkim društvima; a tu je i feudalno ugnjetavanje; i protiv svega toga se borimo kroz našu borbu za oslobođenje Zimbabvea.

Ženski pokreti na Zapadu se razlikuju od našeg pokreta. Na Zapadu su ti pokreti povezani sa obrazovanim ženama iz srednje klase, ne sa masama. U Zimbabveu naša se borba se oslanja na radnice i seljanke. Ta razlika u klasnoj bazi nužno proizvodi i razlike u ideološkoj orijentaciji. Naša je borba, stoga, povezana sa rušenjem kapitalističkog sistema eksploatacije. Ženski pokreti na Zapadu imaju više publikacija, i o njima se više zna. Naše su žene – žene od akcije, i imaju manje vremena za prezentacije u inostranstvu. Moguće da je to greška, jer malo se o našoj borbi zna.

Žene su odigrale ključnu ulogu u mobilizaciji masa u Zimbabveu. U početku je naša partija imala problema da ubedi mase u mogućnost pobede nad doseljenicima i njihovom nacističkom vojskom i policijom, ali jednom kada smo pridobili poverenje žena, postao je lakše ubediti i druge. Muškarci su se stideli što su zaostajali za ženama u borbi protiv nacista. Tako je mobilizacija žena na pozicije lidera, boraca, medicinskih i socijalnih radnica znatno pospešila našu borbu.

Pošto potičemo iz kapitalističkog društva gde je eksploatacija način života, bilo bi iznenađujuće da nismo inficirani mentalnim i emocionalnim stanjem uma koje se eksploatacijom formira. Eksploatacija u svim svojim formama nije samo eksploatacija rada masa koja stvara višak vrednosti i obogaćuje nekolicinu kapitalista, nego uključuje i manipulaciju masa zarad koristi nekolicine; što uključuje i seksualnu eksploataciju, gde se ženama manipuliše i koriste sa kao vlasništvo. Borbe za naše mentalno i emocionalno oslobođenje deo je borbe za oslobođenje Zimbabvea.

Možemo reći da je temelj naše borbe oružana borba, očekujemo da ćemo osloboditi zemlju prvenstveno oružjem, jer znamo da bez oružane borbe nikada nećemo ostvariti slobodu. Uz to imamo i ekonomsku i ideološku borbu, koje su neizostavne kada je oslobođenje u pitanju. Vidimo pitanje oslobođenja žena kao deo oružane borbe, i kao deo ekonomske i ideološke borbe. Učešće u oružanoj borbi dovešće do ukidanja jednog vida eksploatacije, učešće u borbi protiv ekonomske eksploatacije dovešće do ekonomskog oslobođenja, a učešće u borbi protiv ideološke eksploatacije opremiće žene načinima da razumeju sopstvenu situaciju i da je unaprede.

 

 

Liberation through participation – Women in the Zimbabwean Revolution; 1979
Prevod: RNP-F

 

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 %

Podržite nas!

Ako vam se dopada stranica i želite da nas pratite, molimo kliknite na dugme.