Vesti

Lider palestinskih komunista prebačen u samicu!

Generalni sekretar Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) Ahmed Sadat, prebačen je u samicu, u zatvoru Rimon, nakon što je otpočeo štrajk glađu.1

Sadat je prebačen u samicu po kazni, od strane uprave izraelskog zatvora, nakon što se priključio masovnom štrajku glađu, koji je pokrenut u znak solidarnosti sa drugom Bilalom Kaidom.2

Izraelske vlasti drže Kaida pod „administrativnim pritvorom“, i ne puštaju ga na slobodu, iako je odslužio zatvorsku kaznu od 15 godina. On je odmah potom započeo štrajk glađu, koji je u toku već 48 dana.

Nekoliko dana nakon što je započeo svoj protest, na desetine palestinskih zatvorenika su mu se pridružili, ali izraelske vlasti strahuju od mogućnosti širenja ovog protesta i na druge zatvore, nakon što se i lider komunista pridružio štrajku.

Inače, drug Kaid nije jedini zatvorenik kome su izraelske vlasti, nakon isteka kazne, odredile administrativni pritvor, i ova praksa postaje sve češća.

Visoki funkcioner PFLP, Abdel Alim Dana, rekao je da je Sadatovo priključenje štrajku „snažna poruka Palestincima, da se zajedničkm snagama suprotstave praksi administrativnog pritvora“.

On je kritikovao zvanični stav Abasove vlade u vezi sa štrajkom glađu palestinskih zatvorenika, rekavši da vlada ne čini ništa, i „samo izdaje saopštenja.“

Drug Sadat je postao Generalni sekretar PFLP u oktobru 2001. godine, nakon što su Izraelci ubili tadašnjeg lidera Abu Ali Mustafu. Organizacija PFLP se, pod njegovim vođstvom, zalaže za povratak svih prognanih lica sa palestinskih teritorija, i ne prihvata tzv. rešenje o „dve države.

Drug Sadat takođe smatra da su arapski komunisti, mahom, doslovno kopirali i primenjivali sovjetska iskustva, ne obazirući se na specifičnosti vremena i prostora, stoga nisu pronašli sopstvenu formulu uspeha, niti značajno unapredili nauku marksizma-lenjinizma.

Uhapšen je od strane Palestinske vlasti (PNA), pod vođstvom Jasera Arafata, 2002. godine. U martu 2006. godine, nakon što su američki i britanski posmatrači, zaduženi za praćenje zatvora, otišli zbog loših uslova bezbednosti, Izraelske snage su napale zatvor sa namerom da ga kidnapuju.

Palestnski čuvari zatvora su pobegli, a drug Sadat i pet drugih zatvorenika su se zabarikadirali unutra. Nakon 10 sati otpora,  Sadat je izdao naređenje svojim saborcima, da spuste oružje i da se predaju.

Osuđen je od strane izraelskog vojnog suda 25. decembra 2008. godine, na 30 godina zatvora kao vođa „ilegalne terorističke organizacije“, zbog svih akcija koje je sprovela njegova organizacija, među kojima je i ubistvo visokog izraelskog generala Rehavam Zevija.

 


  1. http://english.alwatanvoice.com/news/2016/08/02/953723.html  

  2. http://alhourriah.org/english/article/35961  

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

More in:Вести

0 %

Podržite nas!

Ako vam se dopada stranica i želite da nas pratite, molimo kliknite na dugme.