Teorija

Vesternizacija nije modernizacija!

Imali ste prilike da na društvenim mrežama vidite slike koje upoređuju modne trendove žena raznih islamskih zemalja iz perioda kada je sekularizacija tih država bila u naletu, sa današnjim periodom islamizacije. To se proprati komentarom, poput: „Država ta i ta 1966 nasuprot te iste države 2016“, a vi ugledate napojenu i veselu ženu u miniću, nasuprot žene sa feredžom ili hidžabom, tužnog pogleda, ili ponekad besnom kao ris tokom nekakvog kolektivnog parolašenja, i pomislite kako ove zatucane i treba bombardovati, sve dok miniće ne vrate na keksiće.

Operisani od antiimperijalističke prakse, ili još bitnije, patnje koju imperijalizam izaziva, levi liberali ne poseduju mehanizam klasne analize, kojim bi objasnili društvena kretanja na periferiji, van okvira „liberalnog uma“. Tako se po njima i radi o reakcionarnim vidovima eksploatacije žena, nipošto o otporu kulturnom imperijalizmu Zapada, o sputavanju emancipacije, nipošto o napuštanju pasivizacije. Treći svet je počeo da se budi i, što liberalnu levicu najviše boli, prepoznaje da je tzv. superiornost zapadne civilizacije i njenih vrednosti, zasnovana na izgrađenim lažima i mitovima. Kontradiktorna priroda evropskog samorazumevanja i samopercepcije potpuno je odsečena od njihove prakse, i očigledno je da se nikada ne zapitaju koliko ljudi u svetu vidi pet vekova evropske hegemonije kao kontinuirani pakao.

Uprošćeno – niko više ne želi da bude ošišani Indijanac u odelu i kravati, kome će se rasne i klasne podele prodavati kao progres, a zemlja, resursi i kultura oduzimati po volji. Ili što kaže veliki Franc Fanon: „Kolonizovanima se dopušta da se izdignu iznad statusa divljaka srazmerno sa njihovim usvajanjem kulturnih standarda kolonijalista. U kolonijalnom kontekstu, slom domoroca je dovršen tek kada ovaj, jasno i glasno, prizna superiornost Zapadnih vrednosti.“1

Pod uticajem prvosvetaškog marksizma, dugo je među komunistima periferije vladala miskoncepcija da je u ideološkom pogledu samo zapadna desnica, a u klasnom samo zapadna buržoazija zastupnik kulturnog rasizma; kao da su Indijance i druge autohtone narode istrebljivali, raseljavali, oduzimali im zemlju i uništavali kulturu samo buržuji, a ne sve klase zapadnoevropskih doseljenika, i kao da danas zapadna levica ne prednjači u isticanju kulturne superiornosti kao sredstva da se islamske zemlje „modernizuju“.  Danas, ne samo komunisti nego i mnogi narodi svetske periferije sve jasnije uočavaju poreklo takvih ideja, ali i osnovu kulturnog rasizma – da vesternizaciju podmeće pod modernizaciju.

Ova podvala ostala bi i dalje pretežno maglovita da savremena Kina i DNRK ne pružaju nesporan dokaz da modernizacija i vesternizacija nisu isto; da njihov spoj neminovno vodi ka (neo)kolonijalizmu; da je tranzicija iz tradicionalnog u moderno društvo ne-bazirana na beskonačnoj akumulaciji kapitala moguća; da je ona podjednako efikasna uz prihvatanje postojanja različitih modela razvoja, bez potrebe nametanja sopstvene partikularnosti kao tobože univerzalne vrednosti; da se može sprovoditi uz koegzistenciju čoveka i prirode, negovanja duhovne civilizacije, bez ogromnih klasnih razlika i uništavanja životne sredine. To je, zapravo, jedan od osnovnih motora zapadne agresivnosti i histeričnosti kada se pokušava diskreditovati kineski model razvoja, jer nepojmljivo je čoveku u čiju je svest duboko usađena ideja o zapadnoj posebnosti da zapravo nije neophodan (ali, ni poželjan) u tom procesu.

Pada na pamet jedan govor velikog Malkolma Eksa, u kojem kaže: „Do skoro, sva moć je bila u Evropi. U Londonu i Parizu, Briselu i Vašingtonu, itd. Sada se baze moći menjaju. Kako se ove baze moći povećavaju, u Evropi se smanjuju. I to je ono što izaziva nevolje. Beli čovek je zabrinut. Zna da nije postupao ispravno kad je imao svu moć, a ako se baza moći promeni, oni što je steknu će možda znati kako da stvarno rade ispravno“. 2

Štaviše, vesternizacija tradicionalnih društava je direktno u službi integracije u liberalnu strukturu globalne ekonomije i podele rada, i kao takva ne donosi perifernim narodima ništa sem ekonomske zavisnosti, a modernizuje isključivo Zapad pružajući mu dodatnu ekonomsku podlogu za dalji razvoj sopstvenih tehnologija i ekonomsku dominaciju. Globalna polarizacija i nepremostivi jaz između Prvog i Trećeg sveta plod su upravo takvog modela „modernizacije“, odnosno vesternizacije. On je štetan i „hapsi“ i „parališe“ razvoj proizvodnih snaga kolonizovanog ili ekonomski zavisnog naroda.3

***

Fotografija ispod je nastala 1874. u toku programa prisilnog oduzimanja dece od roditelja indijanskog porekla od strane Vlade Kanade, nakon čega bi ih smestili u „stambene škole“ da, kako su to sami nazivali, „ubiju Indijanca u njima“. Ovaj program je sprovođen duže od jednog veka i nastavio se do druge polovine 20.veka. Računa se da je minimum 150.000 dece iz plemena Metis i Inuita prošlo kroz ovaj obrazovni sistem, koji je bio obavezan za Indijance, a finansiralo ga je Odeljenje za indijanske poslove i razvoj Severa. Cilj programa je bio odvojiti decu od uticaja njihovih porodica, kulture i jezika, i asimilovati ih kroz vrlo rano evropsko obrazovanje. Minimum 6.000 dece je umrlo nakon prisilnog odvajanja od roditelja, a mnoga deca su bila izložena seksualnom zlostavljanju, ali i prisilnoj sterilizaciji tokom ranog 20.veka, usled eugeničkih shvatanja da pripadnicima nižih rasa treba zabraniti reprodukciju.

Kontekst je, dakle, isti samo je forma drugačija. Danas je „liberalni um“ sredstvo za ubijanje, kako tradicionalnog „divljaka“ u Srbinu, tako i među islamskim narodima. Istinska modernizacija leži negde drugde, a sad znamo i gde.

Foto: Library and Archives Canada

 


  1. https://princip.info/2017/01/26/franc-fanon-o-nasilju/  

  2. https://princip.info/2017/09/05/malkolm-x-novi-odnos-snaga/  

  3. https://princip.info/2017/08/28/amilkar-kabral-oruzje-teorije/  

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 %

Podržite nas!

Ako vam se dopada stranica i želite da nas pratite, molimo kliknite na dugme.