Istorija

Smrt Patrisa Lumumbe, događaj koji je potresao Beograd i SFRJ!

Patris Lumumba pred streljanje

Na dan 17. januara, pre tačno 62 godine, izgubili smo Patrisa Lumumbu, prvog premijera Demokratske Republike Kongo, ubijenog samo nekoliko meseci nakon što je zemlja stekla nezavisnost od Belgije 1961. godine. Ubili su ga, spalili njegovo telo i natočili kiselinu preko njegovih ostataka.

Odlučnost Lumumbe da postigne istinsku nezavisnost i da ima potpunu kontrolu nad resursima Konga kako bi ih iskoristila za poboljšanje životnih uslova naroda, smatrana je pretnjom zapadnim interesima. Da bi se borili protiv njega, SAD i Belgija su koristile sve alate i resurse koji su im bili na raspolaganju, uključujući sekretarijat Ujedinjenih nacija da bi kupili podršku Lumumbinih kongoanskih rivala i unajmili ubice.

Nakon njegovog ubistva u Beogradu su u znak protesta održane demonstracije koje su prerasle u nerede. Čak 150.000 demonstranata okupilo se na beogradskim ulicama tog 17. januara 1961! Demonstranti su nosili Lumumbine slike i natpise „Smrt kolonijalizmu“. Jedna grupa demonstranata se odvojila i napala belgijsku ambasadu, koju su demolirali i okačili na nju Lumumbinu sliku, a zapalili su sva vozila ambasade.

Demonstracije su se proširile na Suboticu i Ljubljanu, dok su u Dalmaciji izašli na ulice građani Šibenika, Trogira, Zadra, Dubrovnika, itd. U Splitu su radnici brodogradilišta i većine fabrika prekinuli sa radom da izraze solidarnost sa Kongom, a njima su se pridružile i škole.

Tito je u saopštenju agenciji Tanjug optužio Belgijance i UN za ubistvo premijera Lumumbe.

Ovaj nivo solidarnosti i nasilja, ponovljen je protiv američkih institucija tokom američke invazije na Kubu (Zaliv svinja) u aprilu iste godine, tokom tzv. „raketne krize“ u oktobru 1962. i nakon intenzivnog američkog bombardovanja Vijetnama u decembru 19661.

Podsetimo se kako je to izgledalo:

Oproštajno pismo Patrisa Lumumbe pred streljanje možete pročitati na: https://princip.info/…/oprostajno-pismo-patrisa…/


  1. Martin Thomas, Andrew Thompson; The Oxford Handbook of the Ends of Empire; Foto: Tanjug  

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 %

Podržite nas!

Ako vam se dopada stranica i želite da nas pratite, molimo kliknite na dugme.