Vesti

Paradoks usklađivanja sa EU: Srbija glasala protiv sebe u UN!

Foto: UNGA

Generalna skupština UN usvojila je u sredu rezoluciju „Ka novom međunarodnom ekonomskom poretku“ sa 123 glasa „za“, 50 glasova „protiv“ uz 1 „uzdržan“. Srbija se priključila bloku imperijalističkih zemalja (EU i kandidati za članstvo, SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland, Izrael, Japan i Južna Koreja) glasavši „Protiv“.1

Ono što je zaista fascinantno je to da Rezolucija poziva na globalnu borbu protiv siromaštva, uvođenje konkretnih mera za smanjenje zaduženosti nerazvijenih i osiromašenih država, zajednički rad na reformisanju međunarodnih finansijskih institucija, veću zastupljenost nerazvijenih država u donošenju globalnih ekonomskih politika, i tome slično.

Logično je da državama Prvog sveta koje stiču bogatstvo kroz eksploataciju ostatka sveta takav scenario ne ide naruku, ali zaista je protivrečno da država koja bi imala direktne koristi od primene takvih politika glasa „protiv“.

Međutim, još je fascinantnije otkriće da tačka 9. rezolucije poziva na „obavezu da se poštuje teritorijalni integritet, nacionalni suverenitet i nezavisnost svih država“! Kako je to u suprotnosti sa interesima Srbije? Još je važnije pitanje, kakav bi kredibilitet Srbija imala da pitanje statusa Kosova vrati u UN, ako je već glasala ovako?

Uz sve to, kakvo bi pravo Srbija imala da očekuje bilo čiju podršku u UN po tom pitanju, kada se svrstava uz one zemlje koje krše njen suverenitet i teritorijalni integritet, a nasuprot onih država (uključujući Kinu i Rusiju) koje ga štite?

Ovo je možda jedinstven slučaj u modernoj istoriji da neka od članica umesto da iskoristi platformu ove međunarodne organizacije u svrhu ostvarenja svojih formalnih ciljeva otvoreno glasa protiv njih.

Relevantan deo teksta rezolucije:

Foto: UNGA

 


  1. https://press.un.org/en/2022/ga12482.doc.htm  

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

More in:Вести

0 %

Podržite nas!

Ako vam se dopada stranica i želite da nas pratite, molimo kliknite na dugme.