Istorija

Solunski borac iz Mionice peške do Titovog groba! (Video)

Solunski borac Živojin Lazić stavlja cveće i jabuku iz njegove bašte na grob maršala Tita u Kući cveća (1981).

Živojin Lazić (1893-1986), iz Sankovića kod Mionice, najpoznatije je lice solunskog borca i ikona seljačke Srbije. Simbol našeg dobrodušnog i oštroumnog seljaka.

U 88. godini je poželeo da obiđe grob maršala Tita, „junaka nad junacima“, kako je za njega govorio. Krenuo je peške iz svog sela udaljenog 90 kilometara od Beograda na poklonjenje pokojnom maršalu, sa kojim je imao susret 1977. i pod čijom komandom su se borili njegovi sinovi.

Istrajao je u pešačenju iako je bio na pragu desete decenije života.

Živojin Lazić je bio mitraljezac 17. puka Drinske divizije. Prošao je krvavi put i pakao preko Albanije u zimu 1915-1916, borio se na Solunskom frontu. Demobilisan je 1920. nakon šest godina nošenja uniforme.

Kao 81-godišnjak, 1974. se zaputio peške na Kajmakčalan da oda poštu svojim ratnim drugovima – hiljadama srpskih mladića koji su 1916. pali u borbama za taj vrh. Putovao je 23 dana isključivo peške.

Kratak dokumentarni film o Živojinu Laziću možete pogledati na YT:

 

1 Comment

  1. Izašla je i knjiga pod nazivom AMANET-U SPOMEN NA ŽIVOJINA LAZIĆA RATNIKA IZ VELIKOG RATA 1914-1918. Izdavač je Čigoja štampa iz Beograda. Knjiga je ilustrovana sa 57 kolor i crno belih fotografija. Štampana je u ofset štapmi, na formatu B5 i ima 151 stranu. Mek povez.

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 %

Podržite nas!

Ako vam se dopada stranica i želite da nas pratite, molimo kliknite na dugme.