Analize

Kina nije kolonizator Afrike!

Najveća zabluda o Kini je dominatni zapadnjački narativ da je Kina “novi kolonizator” Afrike. Ovo je problematično na više nivoa. Recimo, Kina i Afrika dele zajedničku istoriju jer su obe bile ugnjetavane od strane imperijalističkog Zapada tokom celog svog modernog postojanja. Kako su Zapadne kolonijalne sile kolonizovale i delile Afriku među sobom krajem 19. veka, tako su te iste sile okupirale delove Kine i podsticale masovne migracije u SAD gde su primenjivani rasistički zakoni radi održanja super-eksploatacije i izvlačenja ekstra profita.

Dalje, podsetimo se šta je u stvari „kolonijalizam“. Kolonijalizam je ekonomska, politička i društvena dominacija jedne države ili nacije nad drugom i glavni je motor evroameričkog imperijalističkog poretka. Nijedan od kineskih odnosa sa Afrikom ne može se opisati kao takav. Nije kineski, već francuski milijarder, Vinsent Boloreu, taj koji drži 16 zapadnoafričkih luka u svojoj kontroli korupcijom i podmićivanjem. Francuska takođe kontroliše CFA valutu svojih bivših kolonija. Kanadske kompanije kontrolišu eksploataciju zlata u Burkini Faso, Maliju i Demokratskoj Republici Kongo. Decenijama nakon borbe za nezavisnost, britanski vojnici su još uvek stacionirani u Keniji. SAD i njihovi saveznici imaju malo šta da ponude osim eksploatacija i ekstrakcije resursa, kao i vojne kontrole putem baza i programa kao što je zloglasni AFRICOM.

Kina je ta koja realizuje razvojne projekte kao što su nove pruge u Nigeriji i Angoli i autoput u Keniji. Kina je ta koja je poklonila novu zgradu parlamenta Zimbabveu1. Kina je ta koja nudi povoljne uslove za kredite, pa ih čak i otpisuje, kao što su ove godine oprostili 23 kredita za 17 afričkih zemalja2. Štaviše, afričke zemlje duguju i do tri puta više zapadnim kreditorima nego Kini3. Uslovi kineskih zajmova su bolji od uslova Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u kojima i dalje vladaju kolonizatorski obrasci kako bi sva moć kontrolisanja globalne ekonomije ostala u rukama zapadnih zemalja4. Kina ne zahteva mere štednje u zamenu za finansiranje projekata, a mešanje u afričku politiku nije cilj. Razlika je dobro poznata i objašnjava zašto su vesti o Kini i Africi tako negativne i zašto se laži tako lako prihvataju.

Uostalom, kolonizatori mogu izgledati dobro jedino blaćenjem Kine. Linija dominacije SAD-EU-NATO još uvek drži Afriku u svojim kandžama, a korporativni mediji nastavljaju da dejstvuju kao vladini portparoli i beskrajno ponavljaju šta god im se kaže. Recimo, međunarodni mediji su izveštavali da je vlada Ugande predala aerodrom Entebe Kini kako bi isplatila kredite pod čuvenim izgovorom „dužničke klopke“: “Museveni, predsednik Ugande, će predati jedini međunarodni aerodrom u Ugandi zbog kineske pozajmice“, tvrdio je Gardijan5. Ubrzo su našoriko osvanuli slični naslovi i svi su počeli da ponavljaju tu tvrdnju kao proverenu činjenicu. Istina je da Uganda nije ni napravila zajam od 200 miliona dolara stavljajući u rizik bilo koji svoj resurs od nacionalnog značaja, niti je to Kina tražila, što su i potvrdili zvaničnici Kine i Ugande67, ali demanti su u Zapadnim medijima izostali, a lažne vesti su nastavile da se šire.

Amerikanci i zapadnjaci se svakodnevno hrane razlozima za strahovanje od Kine kroz korporativne medije. Rečeno je da Kina napada Afriku, krade intelektualno vlasništvo i radna mesta, meša se u izbore drugih zemalja, guši slobodu unutar vlastitih granica, vojno ograđuje Južno kinesko more, itd. Ovaj nalet propagande podstiče najveći pad poverenja javnog mnjenja prema Kini otkako su se odnosi između Vašingtona i Pekinga normalizovali pre gotovo pedeset godina. Takva intenzivna atmosfera hladnoratovskog rasizma i antikomunizma, zajedno sa globalnom pandemijom i ekonomskom depresijom, podstiče najreakcionarnije i najrasističnije elemente društva, ali i opšteprihvaćeno i sve veće nasilje usmereno prema Azijcima u SAD-u.8

Kad se sve sabere i oduzme, ne treba da čudi što 70% mladih Afrikanaca danas vidi Kinu kao zemlju koja im najviše pomaže9, a ni to što su zemlje poput Malija i Burkine Faso sve odlučnije da francuskim i evropskim trupama vide leđa, zajedno sa NVO i propagandnim medijima Zapada101112. Potlačeni narodi se bude, a kolonizatorima više ne pomažu ni tzv. „izvinjenja“ za sva zlodela koja su u prošlosti učinili (kao što se Holandija nedavno „izvinila“ za trgovinu robljem13 ), jer do danas nastavljaju sistematski da ih čine bez pardona.


  1. https://princip.info/2022/07/04/kina-poklanja-novu-zgradu-parlamenta-zimbabveu/  

  2. https://princip.info/2022/08/21/kina-oprasta-23-kredita-za-17-africkih-zemalja/  

  3. https://princip.info/2022/12/12/debt-justice-africke-drzave-duguju-tri-puta-vise-privatnim-kreditorima-sa-zapada-nego-kini/  

  4. https://rnp-f.org/2022/12/17/aparthejd-u-svetskoj-banci-i-medjunarodnom-monetarnom-fondu/ 

  5. https://guardian.ng/news/museveni-to-surrender-ugandas-only-international-airport-over-chinese-loan/  

  6. https://twitter.com/ChineseEmb_Uga/status/1464902592681725954?s=20  

  7. https://twitter.com/UCAA_Spokesman/status/1464531307619405824?s=20  

  8. https://princip.info/2021/05/06/black-agenda-report-kina-nije-kolonizator-afrike/  

  9. https://princip.info/2022/09/05/70-mladih-afrikanaca-vidi-kinu-kao-drzavu-koja-im-najvise-pomaze/  

  10. https://princip.info/2022/11/23/vlada-malija-izbacuje-francuske-nvo-iz-zemlje/  

  11. https://princip.info/2022/08/17/poslednji-francuski-vojnik-napustio-mali/  

  12. https://princip.info/2022/12/03/vlada-burkine-faso-zabranila-francuski-radio-rfi-zbog-sirenja-dezinformacija/  

  13. https://rnp-f.org/2022/12/20/zapad-se-izvinjava-za-kolonijalizam-samo-da-bi-nastavio-da-ga-sprovodi/  

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 %

Podržite nas!

Ako vam se dopada stranica i želite da nas pratite, molimo kliknite na dugme.