Nauka

Turski revolucionari i inženjeri eolskom turbinom protiv monopola elektrodistribucije

Energetski komitet Narodnih inženjera i arhitekata (HMM), organizacije bliska Narodnom frontu, koja pruža otpor imperijalističkim monopolima koristeći nauku u službi rešavanja problema najugroženijih članova društva, predstavio je prošle nedelje svoj eolski generator i njegovu prvu instalaciju u kvartu Armutlu u Istanbulu.

Radi se o rezultatu projekta koji za cilj ima besplatno snabdevanje strujom za siromašne stanovnike radničkih kvartova. Radno stanovništvo nema drugog izbora već da se snabdeva strujom kroz energetske monopole u rukama oligarhije po previsokim cenama. Nakon višemesečnog rada, Energetski komitet je uspeo da proizvede veoma efikasan generator po niskoj ceni.

Dugoročni cilj je da se eolskim generatorima snabdeju siromašni radnički kvartovi, a prilikom prve instalacije je održana i konferencija za štampu na kojoj je ceo projekat predstavljen.

U razgovoru sa novinarima, Inan Altin član Energetskog komiteta,  napomenuo je da se radi o jednom od projekata koji predstavlja rešenje za pružanje otpora kapitalističkom izrabljivanju i da njegova organizacija nema za cilj stvaranje profita. Altin je takođe rekao da je ceo proces, od dizajna do proizvodnje, sprovela organizacija Narodnih inženjera i arhitekata, a projekat nosi ime Hasan Ferit Gedik u čast mladiću iz kvarta Armutlu kojeg su ubili narkotrafikanti prilikom protesta protiv droge.

Nakon Inana Altina, Oldžaj Abalaj je pružio tehničke detalje samog generatora. Naime, prilikom slabog vetra, generator može da proizvede 1/5 potreba za električnom energijom jedne kuće; vetar srednje jačine proizvodi dovoljno struje za jednu celu kuću, a jak vetar za dve kuće. Proizvodnja električnog sistema košta oko 350 evra, a akumulator, regulator i inverter oko 900 evra

Ostali članovi komiteta, Ezgi Kirlangič i Volkan Bulent Ajdemir, pričali su okupljenim novinarima o samom procesu rada u proteklih pet meseci koliko je trajao projekat, te su uputili poziv inženjerima da im se pridruže u daljim poduhvatima.

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

More in:Наука

0 %

Podržite nas!

Ako vam se dopada stranica i želite da nas pratite, molimo kliknite na dugme.